Mijn echtgenoot is beeldend kunstenaar en ik ben zijn (door mijzelf verklaarde) muze. Dat vinden we leuk. Hij vindt het vooral leuk dat ik dat heel leuk vind. Ik heb namelijk een erg romantisch beeld bij het muzeschap, eentje waar ik meestal helemaal niet aan voldoe. Ik zie een muze als een vrouw die er altijd beeldschoon en weelderig bij ligt (natuurlijk op een sofa) en vol aanbidding met smachtende ogen, meneer de kunstenaar aanstaart. Dat laatst doe ik natuurlijk wel als ik daar tijd voor heb, maar de meeste tijd ploeter ik ook maar wat rond in veel te makkelijk zittende kleding. Maar dat is eigenlijk ook alleen maar handig als je af en toe helpt met kunst slepen.

Als muze ben ik ook zijn grootste criticus. Maar dat komt heel nauw. Als we samen een selectie van zijn geschoten foto’s bekijken (die hij daarna verwerkt in een krantencollage) en ik net bij een foto -waar hij zelf erg enthousiast over is- op dat beslissende moment opeens aandrang heb tot een (elegante!) nies, en daardoor iets mijn gezicht vertrek, dan lijkt het kunstwerk al bijna in de prullenbak te verdwijnen alvorens het ’t daglicht heeft kunnen zien. Soms twijfel ik over een foto waar hij erg enthousiast over is. Dan neemt hij het in overweging en overtuigt mij daarna waarom het wel goed is. En meestal heeft hij dan gelijk, en weet hij daarom ook heel zeker waarom het goed is.

Het is dus vrij zenuwslopend, dat zelf verklaarde muzeschap. Het sjouwen van kunst is vrij eng (ik ben soms wat onhandig), en ik moet goed de controle houden over eventuele zenuwtrekjes in mijn gezicht, bij het aanschouwen van zijn kunstwerken. Maar! We zijn al 22 jaar bij elkaar en ik ben nog steeds iedere keer weer flabbergasted als ik zijn werk in het echt zie.

Dit weekend zijn de fantastische krantencollages van Martijn Hesseling nog te zien op Art Rotterdam bij Rademakers Galley (Booth 74). Gaat dat zien!

Vandaag en morgen (3 en 4 februari 2024) zijn de fantastische krantencolleges van Martijn Hesseling nog te zien op Art Rotterdam bij Rademakers Galley (Booth 74). Gaat dat zien!